BIP Facebook - dołącz do nas!

Lutowiska

April

26

imieniny:

Marii
Marzeny
Ryszarda

Tourism /

Where to eat?

Where to eat?

The traditional Bieszczady cuisine has its roots in the kitchen of the Boyko people and their relatively close neighbours called Łemkowie. It is simple, but also very tasty. It is based on potatoes, cooked in every possible way. The cabbage was equally important, and was often pickled for the winter. Bread and porridge were made from grain – mostly oats. Milk (form cow, goat or sheep) was the basis for making cheese and butter. Meat wasn’t very popular, and was eaten mainly on special occasions, and only in the richer homes. The similar applied to eggs, which were an important commodity in trade. The mushrooms were dried, and used in various dishes, especially in the winter. Boyko people also liked the sourdough soups.

The example dishes from Boyko’s kitchen are:

  • żur from oat flour (soup)
  • zacierka of the sauerkraut juice
  • maczanka -  zacierka with milk and melted sheep cheese
  • kulesza – Eastern-Boyko variety of mamałyga
  • gołąbki with potatoes
  • wholemeal dumplings stuffed with cabbage
  • dumplings with buckwheat

The alcohols were also consumed. In the villages the most popular was palinka (or palunka), which in 17th century began to replace vodka. It was made from grains, and  - later – from potatoes. People also drank dark and rather weak beer.

In the selected taverns in Bieszczady there is traditional Boyko cuisine still being served. 

Lutowiska

Nazwa obietku Kontakt
Galeria-Kawiarnia "U Biesa i Czada" Lutowiska 73
tel.: 691 681 912
e-mail: ubiesaiczada@gmail.com
Galeria- Kawiarnia czynna przez cały tydzień w okresie sezonu letniego (od 30 kwietnia do ostatniego października) w godz. 10.30 - 18.30
Gospoda „Pod Żubrem”
Lutowiska 73
tel. +48607543286
e-mail: otrytlutowiska@gmail.com
Bar Ryś
Lutowiska 2a
tel. +48607543286
e-mail: otrytlutowiska@gmail.com
(czynne sezonowo – od 1 lipca do 31 sierpnia)

Smolnik

Nazwa obietku Kontakt
Wilcza Jama Smolnik 23
e-mail: info@wilczajama.pl
tel: +48606721765
www.wilczajama.pl

Muczne

Nazwa obietku Kontakt
Siedlisko Carpathia Muczne 3a,
tel. +48134610122,
tel. kom. +48608617476,
e-mail: siedlisko@muczne.com.pl
ORW Pod Bukowym Berdem
Muczne 2
tel./fax. +4813461027
tel. kontaktowy +48501765433
e-mail: hotel@muczne.org

Ustrzyki Górne

Nazwa obietku Kontakt
Hotel Górski PTTK
Ustrzyki Górne 1
tel. +48134610604, +48134610614
faks + 48134610604
e-mail: hotelgorski@wp.pl
Stanica Berdo
Ustrzyki Górne 4a
tel. +48601403921
obiekt czynny od 1 maja do 31 października
Bar U Eskulapa Ustrzyki Górne 2a
tel: +48134610631 do 31 października
U Rzeźbiarza Ustrzyki Górne 2
tel: +48 501 765 433
U Pysi Ustrzyki Górne (Plac Targowy)
tel: +48 511 529 171
Czynne od maja do października

Wołosate

Nazwa obietku Kontakt
Bar pod Tarnicą
Wołosate 6b
tel: +48 501 765 433

Zatwarnica

Nazwa obietku Kontakt
Bar przy ośrodku Sękowiec
Zatwarnica 34
tel. +48 13 4610818
tel. kom. +48 663910069
(czynny sezonowo od 1 maja do 30 września)

Kalendarz

p April 2017 n
M T W T F S S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30